Často vážně, občas s vtipem, někdy velmi stručně zvěčněné názory na události v našem okolí. Blog na vlnové délce 555 nm.

Blog "Vysoká zvěř" slaví 10 let existence :) Děkujeme čtenářům za přízeň ...

.

.

úterý 29. srpna 2017

Možnosti léčby chronické trombembolické plicní hypertenze (CTEPH)

Blok přednášek věnovaných současným možnostem léčby chronické trombembolické plicní hypertenze. 
 V úvodu byly představeny modality, které jsou pro léčbu masivní plicní embolie v současné době k dispozici. Perkutanní techniky mají za cíl odstranění embolu, jedná se tedy o extrakční nástroje, pig tail katetry k podání lokální trombolýzy a katetry k ultrazvukem facilitované trombolýze. 
 Stále není jasná optimální dávka trombolýzy během UZ facilitované lokální trolmbolýyzy. zdá se, že dávka 8mg během 4 hodina a 12mg během 6 hodin je v rovnováze mezi efektivitou (u obou prokázána redukce dilatace PK a zlepšení hemodynamiky) a zároveň nebyla zaznamenána významná krvácivá komplikace. 
  Pozornost byla dále věnována především balonkové angioplastice a. pulmonalis a jejich větví (BPA). Tato metoda se jeví nadějnou pro skupinu pacientů s CTEPH, kteří nemohou podstoupit klasickou endarterektomii, nebo se jedná o onemocnění segmentálních a subsegmentálních arterií, popř. je třeba odstranit rezidua po předchozí endarterektomii. 
  BPA je poměrně novou metodou, zatím není dostatek dat o dlouhodobém efektu této léčby. Práce japonských autorů je jednou z prvních, která se snaží poskytnou odpovědi. BPA zlepšila hemodynamické paramtetry a toleranci námahy neoperabilních pacientů s CTEPH. Pozoitivní efekt přetrval po celou dobu 4 letého sledování, dlouhodobá prognoza takto léčených pacientů byla dobrá.. V celém souboru nebylo zaznamenáno periprocedurální úmrtí, výskyt hemoptýzy nepřekročil 10%. 
 Další prezentovaní práce věnovaná BPA se zaměřila na komplikace během BPA a zjištění, zda jejich výskyt závisí na typu ošetřované léze. K nejčastějším komplikacím patří především poranění plicního parenchymu vodičem, dále disekce intervenované tepny, měně často se autoři setkávají s reperfuzním edémem. Nejvíce jsou komplikacemi zatíženy kompletní nebo téměř kompletní okluze, naopak nejméně komplikací je spojeno s ošetřením "ring-like" lézí. Zajímavým faktem je, že 83% poranění spojených s extravazací nebylo prokázáno během angiografie, ale až následnou CT angiografií. 
 Je pravděpodobné, že do budoucna bude optimální cestou kombinace výše uvedených metod k dosažení co nejvýznamnější redukce plicní hypertenze. 

Žádné komentáře:

Okomentovat