Často vážně, občas s vtipem, někdy velmi stručně zvěčněné názory na události v našem okolí. Blog na vlnové délce 555 nm.

Blog "Vysoká zvěř" slaví 10 let existence :) Děkujeme čtenářům za přízeň ...

.

.

pondělí 28. srpna 2017

Hot lines, výsledek studie SIOVAC

Reziduální plicní hypertenze po korekci významné chlopenní vady představuje významny rizikový faktor kardiovaskulární mortality. Studie SIOVAC prezentovaná v rámci hot-line sessions měla za cíl zjistit, zda zavedení léčby sildenafilem zlepší klinický výstup pacientů po úspěsné korekci chlopenní vady a s přetrvávající plicní hypertenzí. Jedná se o randomizovanou studii se zařazenými 200 pacienty, jeden rok po korekci (většinou významné mitrální regurgitace), za předpokladu alespoň měsíční hemodynamické stability. 
 Závěry studie: po 6 měsíční léčbě sildenafilem zjištěn signifikatní nárůst závažných kardiovaskulárních příhod, dokumentováno více hospitalizací pro srdeční selhání. Autoři konstatují, že léčba perorálním sildenafilem v dávce 40mg, 3x denně je spojena vyšším výskytem nežádoucích kardiovaskulárních příhod oproti placebu a off-label indikace sildenafilu  u pacientů s plicní hypertenzí spojenou s onemocněním levého srdce nelze doporučit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat