Často vážně, občas s vtipem, někdy velmi stručně zvěčněné názory na události v našem okolí. Blog na vlnové délce 555 nm.

Blog "Vysoká zvěř" slaví 10 let existence :) Děkujeme čtenářům za přízeň ...

.

.

pondělí 28. srpna 2017

Plicní embolie v klinické praxi, interaktivní sympozium

  Interaktivní sympozium věnované situacím v klinické praxi. Na 2 kazuistikach byly demonstrovány 2 odlišné přístupy. Za prve možnosti domácí léčby plicní embolie, která byla hodnocena jako low risk. Připomenutí rizikové stratifikace dle PESI nebo sPESI skóre. Toto skóre sranoví rizikový profil pacienta, není primárně určeno k posouzeni možnosti domácí léčby PE. Zda je bezpečná domácí léčba muze usnadnit stanovení HESTIA skóre (0 - domácí léčba možná). optimální se jeví oba skorovaci systémy zkombinovat. Dle Guidelines by měla být domácí léčba PE zvážena u stabilních pacientů s dostatečnou kardiopulmonlni rezervou, za předpokladu nastavené antikoagulacni léčby a dostatečně compliance.
  Druhá kazuistika dokumentuje přístup k nemocnému s intermedite-high risk PE a možnosti trombolyzy. Dle současných doporučení jsou indikovana trombolytika u hemodynamicky nestabilních. U intermediálních PE je doporučena strategii antikoagulacni léčby, pečlive monitorace hemodynamiky a v případě nestability Rescue reperfuzni léčba. Probíhají studie s redukovanou dávkou trombolyzy a katetrem podávané lokální trombolyzy, zatím však není dostatečná evidence o efektivitě a bezpečnosti těchto postupu.

Odesláno z iPhonu

Žádné komentáře:

Okomentovat