Často vážně, občas s vtipem, někdy velmi stručně zvěčněné názory na události v našem okolí. Blog na vlnové délce 555 nm.

Blog "Vysoká zvěř" slaví 10 let existence :) Děkujeme čtenářům za přízeň ...

.

.

pondělí 28. srpna 2017

Nová ESC guidelines - 3. část, chlopenní vady

V dnešní ranní sekci byla představena nová doporučení pro management pacientů s chlopenními vadami. Budou ve strušnosti zmíněny změny v doporučeních pro pacienty s aortální stenozou, regurgitací, mitrální stenozou, mitrální regurgitací. V doporučeních pro trikuspidální chlopeň nejsou žádná nová doporučení, nebudou tedy zmíněna, byl zdůrazněn především nedostatek randomizovaných dat pro nemocné s trikuspidální regurgitací. Poslední část pčíspěvku bude věnována nemocným po náhradě chlopně. 

Aortální stenoza:
 Společně pro všechny chlopenní vady byla zdůrazněna role heart teamu a řešení chlopenních vad ve specializovaném centru. Definice heart teamu bude zmíněna na konci příspěvku.
  Významná aortální stenoza definována středním gradientem nad 40mmHg a plochou ústí pod 1cm2.  Novinky v guidelines se zaměřují předevšním na low flow (tepový objem - SV pod 35ml), low gradient (PG mean pod 40mmHg) vady. Pomocnými kriterii, která svědší spíše pro významnost vady jsou  věk nad 70 let, typické symptomy  a nově také zdůrazněna role stanovení  kalciového skore (vysoká hodnota, v originálním dokumntu uvedena, svědčí pro významnost vady).

Na příspěvku se dále pracuje..

Žádné komentáře:

Okomentovat