Často vážně, občas s vtipem, někdy velmi stručně zvěčněné názory na události v našem okolí. Blog na vlnové délce 555 nm.

Blog "Vysoká zvěř" slaví 10 let existence :) Děkujeme čtenářům za přízeň ...

.

.

neděle 27. srpna 2017

Novinky v guidelines část 2 - onemocnění periferních tepen

Ischemická choroba dolních končetin
Důraz kladen na intervence rizikových faktorů,  nefarmakologickou a farmakologickou intervenci. Zejména kontrola hypertenze, lipidogramu, optimální glukozová teolerance, protidestičková léčba.
Stále základem klasifikace ICHDK dle Fontaina, méně často využívána klasifikace dle Rutherforda. U pacientů F I - asymptomatických pozor na častou "falešnou asymptomatičnost" v důsledku periferní neuropatie.
 Základ dignostiky - stanovění ancle - brachial index (ABI) u všech asymptomatických pacientů s klinickým podezřením na ICHDK a dále u pac se symptomy. revaskularizace indikována u pacientů symptomatických s významnou limitací v denních aktivitách, tedy IIb dle Fontaina.
 Pacienti s kritickou končetinovou ischemií (F III a IV) časně refekrovat do specializovaného centra a řešit v rámci multidisciplinárního týmu.
 Protidestišková léčba:  není indikována u asymptomatických, monoterapie ASA nebo clopidogrel u symptomatických pacientů a také po chirurgické revaskularizaci. Pokud byl použit žilní štěp je možno zvážit antikoagulaci antagonisty vitamínu K (VKA). Po perkutánní intervenci 1 měsíc indikována duaální protidestičková léčba následována monoterapií ASA nebo clopidogrelem.
 Pacienti podstupující CABG by krom sonografie karotid měli podstoupit screening ICHDK (asi stanovením ABI)
 Antikoagulační léčba u FiS a ICHDK se čídí dle CHADSVASC skore.

Onemocnění renálních tepen: 
 Stenoza renálních tepen je nezávislým prediktorem zvýšené mortality. Nebyl zjištěn benefit rutinního stentingu renálních tepen. Intervence by měla být zvážena u pacientů s recidivujícím srdečním selháním či plicním edémem při průkazu významné stenozy a. renalis.

Onemocnění karotid: 
  U asymptomatických pacientů důsledně vedená medikamntozní terapie redukuje riziko CMP. Existují skupiny asymptomatických pacientů profitujících z intervence. Symptomatičtí pacienti:  Endarterektomie (CEA) je doporučena u stenozy 70-99%, měla být zvážena u stenozy 50-66%, zejména při druhostranné okluzi nebo významné stenoze. Při vysokém riziku CEA je možno alternativně zvážit PTA.
 Medikamntozní léčba po intervenci: po PTA měsíc duální antiagregace, následuje monoterapie ASA/clopidogrel. Po CEA monoterapie ASA. Screening stenozy karotid u pacientů podstupujíchc CABG je doporučen, viz výše. Dále je vhodnbé jej zvá´žit u vysoce rizikových - nad 70let, s multi vessel disease, ICHDK či šelestem nad karotidami.
 Před CABG není rutinně nutná CEA u významné stenozy pokud je pacient asymptomatický, nemá druhostrannou významnou stenozu či okluzi karotidy.

Žádné komentáře:

Okomentovat