Často vážně, občas s vtipem, někdy velmi stručně zvěčněné názory na události v našem okolí. Blog na vlnové délce 555 nm.

Blog "Vysoká zvěř" slaví 10 let existence :) Děkujeme čtenářům za přízeň ...

.

.

neděle 27. srpna 2017

Nová ESC guidelines pro rok 2017 1. část - STEMI guidelines

Novinky v STEMI guidelines
Byla stanovena nová definice klíčových bodů v algoritmu péče o pacienty se STEMI. zejména definice first medical contact, time 0 od kterého se počítá čas do revaskularizace, kladen důraz na co nejrychlejší transport do PCI centra.
 Změny v preferencích: radiální pšístup nyní jasně preferován - Ia, DES preferovány před BMS -Ia,  nově možno zvážit kompletní revskularizaci v jedné době IIa.
  Naopak snížena tato doporučení - rutinní trombaspirace není nyní dporučena, bivalirubin není nyní doporučen, může být zvážen (nyní IIa, dříve III). Enoxaparin nyní může být zvážen (dříve Iib, nyní IIa), taktéž u nízce rizikových může být zvážena časná dimise.
 V medikamentozní terapii nově doporučení k prodloužení medikamntozní léčby u vysoce rizikových ticagrelorem až po dobu 36 měsíců od STEMI.
Změny v medikamentozní léčbě
 Trombolýza:  pokud je čas do PCI jasně nad 120min a rozhodujeme se pro trombolýzu měla by tato být podána do 10 minut od dg. STEMI.
 Beta blokátory: podat co nejdříve, pokud není kontraindikace, indikovány u pac. s EF pod 40%
 Statiny:   podávat v nejvyšší tolerované dávce, pokud není dosaženo cílového LDL pod 1,8mmol/l indikovány inhibitory PSK
 Antagonisté mineralokortikoidních receptorů: pouze u pacientů s EF pod 40%
 Zcela nová kapitola věnována infarktu myokardu s normálním koronaorografickým nálezem, zde odkazujeme na originální dokument.

Žádné komentáře:

Okomentovat