Často vážně, občas s vtipem, někdy velmi stručně zvěčněné názory na události v našem okolí. Blog na vlnové délce 555 nm.

Blog "Vysoká zvěř" slaví 10 let existence :) Děkujeme čtenářům za přízeň ...

.

.

středa 27. srpna 2014

Pečení v chlebové peci, část 2 - příprava pece

 Stejnou péči a pozornost jakou věnujeme přípravě chlebového těsta je třeba věnovat přípravě chlebové pece před samotným pečením. Zde si popíšeme několik kroků ke správnému předehřátí chlebové pece.

  Na roztopení chlebové pece počítejme přibližně se čtyřmi hodinami potřebného čistého času. V našem článku se budeme věnovat tradičnímu postupu, kdy chleba sázíme do předehřáté a vymetené pece, ve které se již dále netopí.
 Po zapálení a rozhoření ohně přikládáme nejlépe tvrdé dubové či bukové dřevo. Snažíme se přikládat rovnoměrně, abychom pec nepřehřívali, ale na druhou stranu nesmíme nechat ohniště příliš vyhořet. Jak dlouhou dobu topíme nelze říct přesně. Optimální doba roztápění pece závisí na tom, zda jsme již pekli v předchozích dnech (část tepla zůstává naakumulovaná), zda používáme dostatečně proschlé dřevo a také na okolních povětrnostních podmínkách, v neposlední řadě také na konstrukci pece. Z vlastní zkušenosti roztápíme pec 3 až 4 hodiny. V každém případě je lépe pokud budeme muset pec nechat chvíli chladnout, než pokud "jí" v polovině pečení dojde "dech". Po cca 3 až 4 hodinách necháme oheň v peci dohořet, následně vyhrabeme popel se zbytky žhavých uhlíků. Staré pece většinou mívají prostor, do kterého lze uhlíky shrnout. Poté pec vlhkým hadrem na hrable vytřeme od zbytků popela, abychom chléb sázeli do čisté pece. Z vlastní zkušenosti doporučuji zakoupení teploměru do trouby, který nám pomůže s načasováním sázení chleba do pece. Optimálně bychom měli sázet při teplotě, která po uzavření pece nepřesahuje 220°C. Naši předkové tyto "moderní" pomůcky nepotřebovali, měli chování pece odpozorované a optimální dobu sázení tak říkajíc v oku. Věřte, že jsme se poprvé pokoušeli použít své "oko" a tyto zkušenosti jsme v něm hledali marně :-)

  O sázení a vlastním pečení si povíme více v příštím a zároveň záverečném díle.

Žádné komentáře:

Okomentovat