Narazili jsme na překážku, kterou jsme zprvu ani příliš nečekali. Prakticky nikde jsme nedokázali najít "návod" nebo alespoň něco málo rad o tom, jak péct v chlebové peci. Vzhledem k tomu, že naposledy se v peci peklo v době, kdy naši prarodiče navštěvovali národní školu, nedokázali nám ze vzpomínek vylovit příliš mnoho praktických rad. Vševědoucí kamarád Google o tomto tématu také mnoho nevěděl. Nezbývalo než pracovat metodou pokusu a omylu. Na následujících řádcích se pokusím pár rad a zkušenost předat. Budeme se věnovat třem nejdůležitějším činnostem, vytápění a přípravě pece, přípravě těsta a nakonec samotnému pečení.
Na přípravu chlebového těsta je přece jen k nalezení řada receptů na internetu. S úspěchem používáme vcelku jednoduchý recept. Množství surovin pochopitelně závisí na plánovaném počtu bochníků, které chceme upéct. Suroviny pro 1 středně velký bochník chleba:
500g hladké pšeničné mouky, 500g tmavé chlebové žitné mouky, chlebový kvásek, 2-3 lžičky soli, lžička kmínu, 2 lžičky octa, vlažná voda
Přibližně v poměru 1:1 mísíme žitnou chlebovou mouku (hladkou či celozrnou) s hladkou moukou pšeničnou. Na jeden bochník je třeba počítat celkem s 1kg mouky.
Na přípravu počítáme s 1kg mouky |
Nakynuté bochníky sázíme do předehřáté pece, o čemž si povíme ve druhém díle.
Žádné komentáře:
Okomentovat