Často vážně, občas s vtipem, někdy velmi stručně zvěčněné názory na události v našem okolí. Blog na vlnové délce 555 nm.

Blog "Vysoká zvěř" slaví 10 let existence :) Děkujeme čtenářům za přízeň ...

.

.

středa 27. srpna 2014

Pečení v chlebové peci - část 1, příprava těsta

 Před několika lety jsme se rozhodli znovu uvést do provozu tradiční chlebovou pec. Nechci věnovat následující řádky popisu čištění komína, čištění pece a podobných "drobností" před samotným uvedením do provozu (o tom možná někdy příště).
  Narazili jsme na překážku, kterou jsme zprvu ani příliš nečekali. Prakticky nikde jsme nedokázali najít "návod" nebo alespoň něco málo rad o tom, jak péct v chlebové peci. Vzhledem k tomu, že naposledy se v peci peklo v době, kdy naši prarodiče navštěvovali národní školu, nedokázali nám ze vzpomínek vylovit příliš mnoho praktických rad. Vševědoucí kamarád Google o tomto tématu také mnoho nevěděl. Nezbývalo než pracovat metodou pokusu a omylu. Na následujících řádcích se pokusím pár rad a zkušenost předat. Budeme se věnovat třem nejdůležitějším činnostem, vytápění a přípravě pece, přípravě těsta a nakonec samotnému pečení.
  Na přípravu chlebového těsta je přece jen k nalezení řada receptů na internetu. S úspěchem používáme vcelku jednoduchý recept. Množství surovin pochopitelně závisí na plánovaném počtu bochníků, které chceme upéct. Suroviny pro 1 středně velký bochník chleba:

500g hladké pšeničné mouky, 500g tmavé chlebové žitné mouky, chlebový kvásek, 2-3 lžičky soli, lžička kmínu, 2 lžičky octa, vlažná voda

Přibližně v poměru 1:1 mísíme žitnou chlebovou mouku (hladkou či celozrnou) s hladkou moukou pšeničnou. Na jeden bochník je třeba počítat celkem s 1kg mouky.
Na přípravu počítáme s 1kg mouky

 
Po promísení vléváme do důlku vytvořeného v mouce chlebový kvásek (těsto potom kyne do druhého dne), nemáme-li tolik času lze alternativně použít droždí (byť do tradičního receptu nepatří), přidáme 2-3 lžičky soli, 1-2 lžičky octa a kmín. Budoucí těsto zpracujeme za pomalého přidávání vlažné vody a stálého hnětení, abychom ve výsledku obdrželi vláčné těsto. Vytvarujeme jej do podoby budoucího bochníku a uložíme do dobře pomoučené ošatky či mísy vhodného tvaru. Pod plátěnou pokrývkou, v teple, kyne těsto do druhého dne nebo, pokud jsme použili pro nakynutí pekařské droždí ponecháme těsto kynout 1-2 hodiny.

 Nakynuté bochníky sázíme do předehřáté pece, o čemž si povíme ve druhém díle.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat