Často vážně, občas s vtipem, někdy velmi stručně zvěčněné názory na události v našem okolí. Blog na vlnové délce 555 nm.

Blog "Vysoká zvěř" slaví 10 let existence :) Děkujeme čtenářům za přízeň ...

.

.

neděle 20. října 2013

Proč opět volit Zelené

 Všem pravidelným i náhodným čtenářům tohoto blogu se pokusím v následujících několika řádcích objasnit, proč si myslím že i letos (možná více než kdy dříve) jsou dobrými kandidáty letošních předčasných voleb kandidáti Strany zelených.

   Je to skoro jako včera, když skončily volby roku 2O1O. Výsledky si ještě všichni pamatujeme. Panoval optimismus a dobrá nálada z jasné převahy pravicových a středových stran, ze které měla později vzejít silná a především odpovědná vláda. Tehdy jsme také na stránkách Vysoké zvěři otiskli článek s názvem "Celá Plzeň volila Stranu zelených". Dovolím si jen krátký úryvek:
 "...chtěl bych poděkat všem, kteří se nebáli a přidali se. Nenechali se zlákat lacinými sliby. Přemýšleli, že nezáleží jenom na tom, za kolik budeme žít, ale také kde budeme žít. Ostatně SZ nabízela řešení pro obě otázky. Mrzí mě, že mnoho lidí hodnotí podle viněty a ne podle obsahu lahve. Možná se mýlím a tato vláda bude výborná. Možná, bylo by to hezké, ale nevím, proč tomu nevěřím. Nevím, co si mám myslet o Věcech veřejných, o jejich zvoláních, o jejich populismu. Nevím, co čekat od TOP 09. Myslím, že brzy poznáme, že TOP není jen Karel. Třeba členové této staronové strany skutečně budou odpovědní. Možná, ale zatím nejsem přesvědčen. Bojím se, že mnoho voličů si koupilo zajíce v pytli...."

   Do jaké míry jsem se tehdy zmýlil, ať hodnotí každý sám. Také všichni víme, jakou hořkou příchuť v nás odpovědná vláda nyní zanechává. Nemohu se ubránit jakému si da ja vu, syndromu již viděného. I dnes se na nás valí dokonce několik nových stran, není bez zajímavosti, že sdružení ANO je také úzce spjato se soukromým podnikáním, role TOP 09 je dnes o něco čitelnější, zdá se že si přebírá roli nejsilnější pravicové strany. Potom nelze zanedbat sílící vliv levicových stran a také, byť jsem tomu zpočátku nevěřil nelze zapomínat na posilující roli SPOZ. Tady vnímám velké nebezpečí sílící role Hradu, jako možný předstupeň snahy změnit tradiční parlamentní systém na prezidentský. Ostatně obdobné snahy jsme mohli dobře spatřit v ustavování úřednické vlády. Shrneme li několik výše uvedených faktů, nově oproti roku 2010 čelíme hrozbě návratu naší země o desetiletí zpět ve smyslu sílící role levicových stran, zejména pak stále zaznamenáváme rostoucí popularitu komunistické strany (jistě faktor krátké paměti, přílivu voličů, kteří již nepamatují dobu před listopadem 1989 a jakési přirozené vlastnosti lidské paměti, která si snáze uchovává optimistické vzpomínky a negativní vytěsňuje). Upřímně nemyslím s,i že KSČM je dnes jiná, než byla před lety, za celou dobu kdy je tu s námi neprošla žádnou názorovou obrodou, žádnou sebereflexí, nezaznamenali jsme jedinou snahu o omluvu a odčinění minulých skutků. 
  Sociální demokracie má dnes jistě blízko k vítězství v letošních parlamentních volbách. Ne všechny body jejího programu musí být nutně špatné. Avšak je stejně jako ODS zatížena negativitou z minulosti, stále stejně jako ODS je její pozadí neprůhledné a změny, které na venek prezentuje mi spíše imponují jako změny kosmetické. Obě strany jsou si podobnější, než by se na první pohled zdálo, jen ČSSD nyní více profituje ze svého působení v opozici a sází na nyní ještě čerstvou rozhořčenost občanů, voličů z vládnutí ODS. 
  Novým stranám nelze vytknout nezajímavé body volebního programu. Avšak po přečtení mám dojem jisté prvoplánovosti, chybí zasazení do celkového konceptu a jak u ANO, či Úsvitu demokracie je cítit, že vše je měřeno ziskem, procenty HDP, klade se důraz na to za kolik budeme žít, avšak, kde budeme žít se z konceptu těchto stran vytrácí. Není bez zajímavosti, že hnutí ANO značnou měrou přispívají subjekty vlastněné zakladatelem hnutí Andrejem Babišem. Zde vidím nebezpečí ještě většího propojení politiky a byznysu. A poslední hřebíček do rakve volitelnosti pro mě představuje názorový protimluv volební kampaně. "Aby tu chtěly žít i naše děti...  Podpoříme investice do silnic a dálnic a infrastruktury". Představa, že moje děti si budou hrát mezi viadukty,z oken se budou dívat na tepající dálnice a hrát si budou  na dětském hřišti utištěném šedí betonové zástavby, mě upřímně děsí.
  Zelení pro mě tradičně představují liberální stranu, podporující rozvoj demokratických principů, stranu která se snaží společnost sjednocovat, bránit rozvoji extrémismu a násilí. Vnímání ekonomiky na principech trvale udržitelného rozvoje, odpovídá na otázku, že je stejně důležité vědět, kde budeme žít, jako za kolik. V parlamentu musí hrát důležitou roli v boji s korupčním prostředím, v upozorňování na nepravosti současné politiky a ve snaze o nápravu přehmatů z minulosti. A samozřejmě pro mě představují jistý svěží názorový proud, jak změnit pohled na současný politický systém, jak změnit zažité stereotypy.  Podrobněji lze body volebního programu najít na www.zeleni.cz.  
   Řekl bych, že v letošní volbě je Zelených v parlamentu třeba více než před třemi lety. Šance získat nad pět procent hlasů je velká, nesmíme se bát vyjádřit svůj názor. Greens up!

Žádné komentáře:

Okomentovat