Často vážně, občas s vtipem, někdy velmi stručně zvěčněné názory na události v našem okolí. Blog na vlnové délce 555 nm.

Blog "Vysoká zvěř" slaví 10 let existence :) Děkujeme čtenářům za přízeň ...

.

.

pondělí 18. října 2010

Podruhé o volbách

   Letos podruhé a tedy i naposledy otevírám místní volební studio. Pravda ještě nás čeká druhé kolo voleb do senátu. Nicméně mi dovolte malý komentář k právě skončeným  volbám komunálním.
   Když říkám volební studio, mám na mysli malou parafrázi volebního servisu České televize. Oceňuji několikahodinový přenos, množství zajímavých hostů, nicméně nemohu přejít mlčením situaci, kdy se veřejnoprávní médium chová, jakoby existovaly pouze strany zastoupené v parlamentu.
   Již v předvolebních debatách, speciálních vydáních diskusního pořadu Otázky Václava Moravce jsem postrádal zastoupení Strany zelených. Pokud se jedná o předvolební speciál, nelze se zaklínat pouze předvolebním průzkumem a to ještě nedokonale provedeným. Zástupci SZ byli pozváni pouze do debaty věnované volbám v Praze. V průzkumu tehdy získali 4% a s ohledem na statistickou odchylku, která může činit až 2% (což se beze zbytku potvrdilo ve vlastním hlasování), byli přizváni do diskuse. Naproti tomu průzkum provedený pro moravskou metropoli přisoudil Zeleným také 4%, ale tito již přizváni nebyli. Zajímavé. I přes jisté znevýhodnění se nakonec i v Brně podařilo dosáhnout téměř 6%. Myslím, že tvůrci koncepce pořadu by se měli velmi zamyslet, jakým stylem chtějí dále připravovat takový pořad. Zda se spoléhat pouze na předvolební průzkumy, které jsou často nepřesné, a tak do značné míry ovlivňovat veřejné mínění a v důsledku toho i vlastní volební výsledek. Nebo zda je třeba dát prostor subjektům, které mají k dané problematice,co říci. Alespoň prostřednictvím telemostu. V dnešní době by se jistě schůdné řešení našlo.  I během samotného volebního speciálu se stanice tvářila, jakoby SZ prostě neexistovala. Nedovedu si to vysvětlit. Snad opomenutí.
    Pojďme tedy prostřednictvím zdejšího nikým necenzurovaného prostoru napravit tento nedostatek. Přidám ještě několik svých postřehů k průběhu voleb.
   Především se pojďme podívat, jak obstáli Zelení v komunálních volbách. Z médií víme pouze o výsledku voleb do zastupitelstva hlavního města (5,9%) a do brněnského zastupitelstva (5,7%). Celkem však SZ sama, či společně s nezávislými kandidáty nebo menšími středovými stranami kandidovala ve 230 městech a obcích. Seznam obcí i s procentuálním ziskem je k dispozici ke stažení na adrese: http://www.edisk.cz/stahni/42534/volby_2010.xlsx_23.24KB.html . Mnohde jsou zisky dvouciferné, zmiňme například Prahu 3 (20,35%), Praha Zbraslav (12,88%), mimo Prahu například Kostelec nad Černými Lesy (22,33%), Milovice (10,23%), Horní Jiřetín (28,2%), Chomutov (20,05%), ze statutárních měst zmiňme Liberec, kde Změna pro Liberec (SZ a nezávislí) získala 21,17% hlasů a vyhrála tamní volby. Podobných příkladů je mnoho. Po parlamentních volbách jsem obtížně hledal města, kde by SZ nějak zazářila svým volebním ziskem, nyní je situace opačná a jen protože nechci svůj příspěvek proměnit v nudný výčet čísel neuvádím zdaleka všechna místa s vysokým ziskem hlasů. Na průměrné procento obdržených hlasů se konečně můžeme podívat na následujícím grafu:

   Přes všechna pozitiva současného výsledku je však třeba jej hodnotit opatrně. Současný výsledek je dobrý signál veřejnosti, že zelená politika má smysl. Dobré zázemí na komunální úrovni je nutným základem pro budování vyšších pater celostátní politiky. Nicméně ještě bych byl opatrný s prohlášeními o comebacku Zelených. Zatím víme, že zelená politika žije a má naději i budoucnost. Hlavní úsilí a další meta však čeká Zelené napřesrok ve volbách krajských, které již budou volbami nanečisto před dalšími parlamentními volbami. V mezidobí je třeba dobře a kvalitně pracovat na komunální úrovni a na zlepšení mediálního obrazu u veřejnosti. Další věcí, na které je třeba intenzivně pracovat je propagace volebních programů a zásad. Minulý volební program byl odborníky hodnocen jako jeden z nejlepších, nicméně se ho nepodařilo u veřejnosti prodat. To je nutné změnit.
   Ještě se zastavme u senátních výsledků. Nejnadějnějším kandidátem do senátu byl Richard Sequens ve volebním obvodu Plzeň město. Získal 13,20% hlasů a jen o necelé procento zaostal za třetím v pořadí, kandidátem TOP 09. Na rozdíl od České televize si myslím, že je třeba toto číslo uvést, protože je to opět výrazný zisk v porovnání s výsledky z května letošního roku.
   Před druhým kolem senátních voleb se dva hlavní rivalové, dle očekávání ODS a ČSSD, předhánějí, kdo bude své voliče více mobilizovat. ODS tvrdí, že pro bezproblémové a včasné schválení reforem potřebuje zachovat svoji většinu v senátu. ČSSD se snaží upoutat prohlášením, že svoji převahou v senátu může bránit přijetí některých nespravedlivých zákonů.  Je třeba si říct, že ani jedno tvrzení není tak docela pravdivé. Vzhledem k tomu, že veto senátu je přehlasovatelné dolní komorou, kde má vládní koalice většinu, je tvrzení ODS o nutnosti uchovat svoji senátní většinu přehnané. Stejně tak je tím vyvráceno i tvrzení Bohuslava Sobotky o potřebnosti většiny pro korekci vládních kroků. Přesto si myslím, že tentokrát by měl být senát oranžovější. Ne snad proto, aby blokoval zákony, na to mu pravomoc nestačí, ale senát i v minulosti řadu zákonů upravil, upozornil na chyby a vrátil je k opravení. A myslím, že vládní koalici neuškodí také jiný úhel pohledu. Tak zvané reformní zákony mají být platné více než jedno volební období. Proto je není možné schválit bez alespoň rámcové shody s opozicí. V opačném případě se kyvadlo v příštích parlamentních volbách přehoupne na opačnou stranu a řada nyní horko těžko schválených změn bude zrušena. Tomuto scénáři by mohla senátní protiváha zabránit. Neberte to, prosím, jako návod koho volit v druhém kole. Přináším jen můj pohled na věc
   A kdo v těchto volbách nejvíce ztratil? Jednoznačně občanští demokraté, kterým voliči dali jasně najevo, že nebudou tolerovat jejich zákulisní a mnohde již ani neskrývané propojování veřejné politiky se soukromými zájmy. Je to výrazný signál, že změna musí být od základu, nikoli pouze kosmetická, jak se snažila předvést ODS v Praze. Druhým poraženým jsou Věci veřejné. Byť se nám Radek John svoji neotřelou politologickou školou snažil vysvětlit, že je vlastně výhodnější mít méně zastupitelů a nezískání senátorského křesla není prohra, protože nebylo co ztratit, jeho vystoupení bylo krajně nepřesvědčivé. Hlavní problém Věcí veřejných je neexistence hlubší koncepce. ODS a TOP si zakládají na více méně pravicové koncepci své politiky, ČSSD stojí na druhé straně barikády, Zelení mají silný koncept středové politiky s důrazem na kvalitu života a trvale udržitelný rozvoj, KDU-ČSL oslovuje také specifické voliče. Věci veřejné se na politické mapě stále hledají. Jejich politika byla založena více méně na populistických bodech programu, který postrádá hlubší koncepci a mnoho hlasů, které v květnu získaly bylo protestních. Domnívám se, že za čtyři roky budou VV svádět velmi těžký boj o své další přežití, pokud  koncepci výrazně nezmění. Samotné prohlášení jejich předsedy, že nyní chtějí být více levicí ve vládní koalici je velmi neobvyklé a jen dokladuje ztracenost uskupení na naší politické mapě.

Žádné komentáře:

Okomentovat