Často vážně, občas s vtipem, někdy velmi stručně zvěčněné názory na události v našem okolí. Blog na vlnové délce 555 nm.

Blog "Vysoká zvěř" slaví 10 let existence :) Děkujeme čtenářům za přízeň ...

.

.

sobota 4. září 2010

Modlitba za vodu

    Jistě to znáte, vzpomínáte na chvíle dětství a před očima vám vytanou obrazy na místa nebo události, které jste prožili. Vzpomínám si na jeden obrázek. Nedaleko našeho domu se nachází nevelký les. Leží v rovině, vlastně je úplně obyčejný. Pověst říká, že  byl založen na místě vysušeného rybníka. Přesto v tomto obrázku z dětství je něco neobyčejného...


   Je v něm totiž lesní studánka, ke které jsme chodívali. Klenba korun stromů se odráží v zrcadle zasazeném do opukového rámu. Lhostejno které roční období, vždy jsme se v tomto přírodním zrcadle mohli shlédnout. Nedávno se mi tento obrázek vybavil, zatoužil jsem opět vidět toto prastaré zrcadlo hvězd. Bohužel vzpomínky, obzvláště ty dětské mají zásadní nedostatek. Jsou útržkovité. Trvalo tedy notnou dobu, než jsme studánku našli. Obrázek z dětství se ani zadaleka nepodobal tomu, co jsme viděli. Jak přiléhavá jsou slova z písně "Modlitba za vodu". Skutečně jsme se stali svědky faktu, že ubývá míst, kde se poutníci  skláněli nad hladinou, kde žila rosnička... Dnes, pokud lidé chodí do lesa, chtějí si z lesa a jeho bohatství odnést. Ať už je to něco ryze materiálního, co se promění ve věčeři, v teplo,  nebo je to energie a dobrá nálada, která se promění s trochou štěstí v něco pozitivního. Zapomínáme se o les a jeho bohatství startat a uchovat ho tak pro příští generace.
   Smyslem těchto řádků není  vystavět si osobní pomník. Naopak, cílem je upozornit na skutečnost, že každý může svým větším nebo menším podílem přispět a zachovat cenná místa pro další generace. V naší studánce se po několika dnech opět zrcadlí hvězdy. Je ale mnoho takových míst, kterým hrozí zánik. Máte-li chvilku času, můžete zabránit jejich úpadku do zapomnění. Záleží jen na vás. Mohu jen doporučit stránky věnované právě lesním studánkám a pramenům http://www.estudanky.cz/uvod.html . Jak se naše studánka proměňovala, ukazují fotografie níže. Pokud chcete, vhodný hudební doprovod je právě Hradišťan.

"Tedy, chraňte tu vodu
a nedejte oslepnout prastaré zrcadlo hvězd..." 

Žádné komentáře:

Okomentovat